פחות מ24 שעות לאחר החתונה המלכותית בין הנסיך הארי ומייגן מרקל, שונו כותרות עמודי הויקיפידיה של הכלה משמה המלא ל"מייגן, דוכסית סאסקס".
הויתור של מייגן מרקל על שם המשפחה שלה, הוא רק הויתור האחרון שעשתה לטובת הרומן שלה הנסיך הבריטי.
לפניהם יכולנו לראות כיצד היא התבקשה (ונעתרה) למחוק את פרופיל האינטסגרם שלה, ולאחר מכן לוותר על קריירת המשחק שלה שאותה היא פיתחה לא מעט שנים.
מבין האורחים שהגיעו לחגוג ביחד עם מייגן מרקל והנסיך הארי את אחד מהימים המאושרים בחייהן, הגיעו בין היתר עמיתיה של מייגן ששיחקו לצידה בסדרה "חליפות", אופרה וינפרי וגם ויקטוריה אדמס עם בעלה.
השם ויקטוריה אדמס כנראה לא מצלצל לכן מוכר, אבל זהו השם שאיתו הזדהתה ויקטוריה בקהאם, לפני שנישאה לשחקן הכדורגל המפורסם.
אי אפשר לומר ששינוי השם לא השפיע עליה, שהרי אם לפני החתונה היא הייתה מזוהה בעיקר בתור "הבריטית הסנובית מהספייס גירלס", הרי שהיום היא מזוהה בזכות המשפחה שהקימה.
כמו כן, חשוב לזכור כי היא גם בחרה להשתמש בשם המשפחה של בעלה עבור בית האופנה המצליח שלה, זאת למרות שהייתה יכולה לבחור להשתמש בשם הנעורים שלה.
השאלה בכל הנוגע לויתור של נשים על שם המשפחה שלהן, שלא נאמר – עובדת הויתור עליו, נכנס לשיח הציבורי בצורה משמעותית רק בשני העשורים האחרונים.
אותו שיח חלחל והגיע גם למחוזותינו בישראל, דבר אשר הניע בסופו של דבר את משרד הפנים להפסיק את ההחלפה האוטומטית של שם המשפחה של נשים לשם המשפחה של הבעל שלהן מיד לאחר החתונה.
אם גם אתן עומדות בפני חתונה, אתן בוודאי מתמודדות עם השאלה של מה עושים עם שם המשפחה שלכן, שלמעשה הגדיר אתכן והיה לחלק בלתי נפרד מהזהות שלכן לאורך כל חייכן.
העיסוק המתגבר בנושא של שמות משפחה, הביא אותי לשוחח מעט עם ד"ר מיכל רום, חוקרת, כותבת ומרצה למגדר, שהקדישה את השנים האחרונות לחייה לכתיבת עבודת הדוקטורט שלה באותו נושא (שאותה היא כעת מנסה להוציא כספר באמצעות קמפיין מימון המונים).
מתי התחיל העניין שלך בנושא של ושמות משפחה?
"לא יכולה להגיד מתי, זה היה שם מאז ומתמיד. כנראה בגלל שיש לי שם מאד נפוץ בשנתונים שלי ואף פעם לא הייתי המיכל היחידה, וגם החיבור בין השם הפרטי לשם המשפחה הוא כזה שהולך טוב יחד מיכלרום, גדלתי בתחושה שהשם שלי הוא חלק ממני והיה נראה לי מאד מוזר שאצטרך לשנות אותו יום אחד.
תוסיפי לזה אידיאולוגיה פמיניסטית שהחדירו בין מגיל צעיר ופיתחתי, כך שבכלל היה נראה לי מוזר שעוד אצטרך לעשות את זה במסגרת נישואין.
חשבתי שכל העניין הוא למצוא בן זוג שווה ולהקים איתו יחד משפחה חדשה, ולא הסתדר לי עם הנוהג הזה שמחייב רק אותי לשנות משהו עמוק בזהות שלי, בעוד שהוא נשאר בדיוק אותו הדבר.
זה הטריד אותי מאד, ובעיקר הטריד אותי שאף אחד או אחת מסביבי כמעט ולא היו מוטרדים מזה גם… חשבתי שזה איזה ענין אישי פרטי שלי".

איור של אלונה מילגרם מתוך הספר "אז איך קוראים לך עכשיו?" של רום
ואיך העניין הזה התגלגל להיות בסופו של דבר עבודת דוקטורט שלמה וכעת גם ספר?
"אחרי שהתחתנתי הגעתי לתכנית ללימודי מגדר, התכוונתי לעשות דוקטורט שקשור לעולם שממנו באתי, שזה היה פרסום, אבל נפלתי במקרה על סמינר בנושא "שפה ומגדר" והצעתי למנחה שלי שאחקור את השאלות האלו בדיוק, שהטרידו אותי ברמה האישית.
התברר שזה נושא שלא נחקר כמעט בכלל, ובארץ מעולם לא, וכך זה התפתח להיות דוקטורט שלם, ואח"כ ספר עיון באנגלית שיצא ממנו כמקובל באקדמיה.
אבל החלום שלי כל השנים האלו היה להוציא את מה שלמדתי בספר בעברית שידבר לקהל הרחב כי כבר יותר מ- 15 שנים, מאז שהתחלתי לחקור את העניין, אני פוגשת נשים וגם יותר ויותר גברים שהנושא הזה מאד מעסיק אותם ומטריד אותם.
אין בשום מקום חומר שאפשר לקרוא ולדעת על מה זה בכלל שם משפחה, על זה שיש המון שיטות של שמות בעולם, וכמובן על המשמעויות של הבחירה הזו בחיי היומיום. גיליתי במחקר שהיא מאד מורכבת ומאד מסובכת ולכן חשוב בעיני לקבל על זה מידע מראש".
היום הנושא של שינוי שמות משפחה והאלטרנטיבות לשינוי השם כבר נכנסו לשיח הציבורי, אילו תגובות קיבלת מהסביבה שלך כשרק התחלת לעסוק בנושא הזה?
"מההתחלה היה הבדל די ברור בין תגובות של נשים לתגובות של גברי. נשים מיד מבינות על מה המחקר, למה צריך לחקור את הנושא, רוצות לספר לי את הסיפור שלהן, ולשמוע מה עוד מצאתי ומה אמרו נשים אחרות.
גברים לא מבינים מה הסיפור, ואומרים "באמת? על זה כותבים דוקטורט? אין יותר נושאים בעולם?". אבל אני חייבת לומר שבשנים האחרונות אני פוגשת יותר גברים שמבינים את זה, יותר בקלות ופחות מזלזלים…
עם זאת בגדול התגובה הנפוצה שנשים מקבלות כשהן מבקשות לדבר על זה או לבחון את העניין עם הסביבה שלהן, וכך גם זה היה אצלי בהתחלה, זה משהו בסגנון "כולה שם, מה את עושה מזה ענין?".
על פני השטח נראה שיש כאן נושא מאד פשוט וקל, אבל בפועל מסתררות כאן סוגיות מאד מורכבות וטעונות. וזה לא באמת כזה פשוט".

איור של אלונה מילגרם מתוך הספר "אז איך קוראים לך עכשיו?" של רום
בשנת 2005 השתנה המנהג במשרד הפנים בישראל לשינוי האוטומטי של שמות המשפחה של נשים לשם המשפחה של הבעל לאחר הנישואים. האם לפי המחקר שלך, והנתונים בשטח, ההחלטה הזו הייתה משמעותית לבחירה שעשו נשים לגבי שם המשפחה שלהן?
"חוק השמות השתנה כאמור ב- 1996, אבל הבעיה האמיתית היא באמת המדיניות של משרד הפנים או יותר נכון הקשר בינה לבין רישום הנישואין שנערך בכלל ברבנות (עבור היהודים/ות, לבני/בנות דת אחרת ברשות הדתית שלהם/ן).
כאן במשך הרבה שנים נפל הסיפור של השם, ואכן נשים רבות גילו ששינו להן את השם מבלי שביקשו. היום יש טופס שהזוג מתבקש למלא כשנרשמים לנישואין ולציין במפורש מה ירצו לעשות עם השם.
מכיוון שאין כמעט נתונים בנושא הזה, קשה להגיד עד כמה זה השפיע על הבחירה של נשים (וגברים) בפועל, אבל כן אפשר לראות שככל שגיל הנישואין של האישה עולה, יש יותר נשים שמצרפות את השם, וכך גם ביחס להשכלה.
לפי נתונים שפרסמה הלמ"ס לפני שנה, בפעם הראשונה שאי פעם פורסמו נתונים על הנושא -2.3% מאוכלוסיית ישראל נושאים שני שמות משפחה. מתוכם יש כמובן יותר נשים: – 3.7% מכלל הנשים ו 5.8%- מקרב הנשים הנשואות לעומת זאת ל – 0.7% מהגברים הנשואים היו שני שמות משפחה.
ישנו הבדל משמעותי בין נשים שנישאו בגיל צעיר יחסית לאלו שנישאו בגיל מבוגר יחסית. אחוז הנשים שנישאו בגיל צעיר יחסית ונושאות שני שמות משפחה הוא נמוך. ניתן לראות שככל שגיל הנישואין עולה, כך עולה אחוז הנשים הנושאות שני שמות".
אפשר – אולי בטעות – לחשוב שאת בעצם קוראת עכשיו לכל הנשים לצאת כנגד הבחירה של נשים להחליף את שם המשפחה שלהן לשם המשפחה של הבעל. האם זה באמת המצב?"מה שחשוב לי לומר זה שאין פתרון אחד שנכון לכולן, ואני לא טוענת שאישה לא צריכה להחליף את השם שלה או שמי שמחליפה את זה היא לא בסדר באיזו דרך….
מה שלמדתי מהמחקר זה שמדובר בהחלטה מאד מורכבת וטעונה ובגלל שהיא כזו, ויש לה השלכות מאד משמעותיות עלינו ועל איך שהעולם תופס אותנו, חשוב לעשות אותה מתוך מחשבה ובחירה מלאה ככל שאפשר.
כי יש היום בחירה, זה לא כמו פעם. והבחירה צריכה להיות בעיני של שני בני הזוג ביחד, לדבר על זה, לחשוב יחד, לתת מקום להתלבטות אמיתית ולמצוא את מה שמתאים לה וגם לו.
מתוך הבנה שאין כאן שום החלטה חד פעמית אלא מערכת יחסים מתמשכת שלנו עם השם ודרכו שלנו עם העולם…".
אם גם אתן מרגישות שאתן נמצאות בפרשת דרכים בנוגע לבחירה באשר להחלפה או אי ההחלפה של שם המשפחה שלכן לאחר החתונה, אני מזמינה אתכן לרכוש את הספר של מיכל רום, דרך קמפיין ההדסטארט שלה.
https://youtu.be/aCesJ5fe8mI